L’any 1918 es constituí amb el nom de “Sindicat Agrícola i Caixa Rural”, va néixer com una alternativa d’esquerres als reptes d’aquell moment històric, amb l’objectiu de «fomentar, desenvolupar, estudiar i defensar els interessos agrícoles dels rabassaires associats i l’esbarjo lícit i honest dels socis i les famílies», segons manifestaven els seus estatuts. Vinculada a l’ideari republicà, fou una de les seus rabassaires més importants del Penedès. El president Macià va visitar l’entitat l’any 1931, i hi va fer un emotiu discurs.
L’any 1935 l’entitat es va reconvertir en una cooperativa de consum, anomenada «Cooperativa La Farola» i es va definir com a una «cooperativa de consum amb l’objectiu primordial de millorar econòmicament i socialment la vida dels seus socis». L’entitat disposava d’àmplies instal·lacions, constava de botiga de comestibles i altres productes domèstics, hi havia un forn de pa, i un cafè amb un pati arbrat. A escala cultural i educativa, volem esmentar que s’hi va obrir una biblioteca i es va contractar un mestre per fer classes als fills/filles de les persones associades. També s’hi habilitaren una sala de ball i teatre on hi havia un cinematògraf i un piano.
En finalitzar la Gerra Civil, l’any 1939, fou clausurada pel Règim Franquista, molts dels seus associats i associades van ser represaliats/des amb la presó i l’exili. Després de 25 anys de silenci, l’any 1964, les autoritats van permetre la reobertura de l’ateneu sota les directrius del règim, i amb el nom de «Sociedad Cultural y Recreativa de Educación y Descanso».
En una reforma del cafè l’any 1982, es va ensulsiar l’edifici. Al cap de pocs dies s’inicià la reconstrucció de la seu social. L’edifici actual és fruit de l’esforç i el sacrifici de totes les persones associades. Paral·lelament a l’edificació, es formaren els grups folklòrics que van aportar un nou impuls a l’ateneu.
L’any 2018, l’entitat va celebrar el seu centenari amb un calendari atapeït d’activitats culturals i lúdiques. Es va publicar el llibre “Cent anys d’història de La Cumprativa de Llorenç del Penedès (1918-2018)”, el qual recopila la trajectòria de la societat. Com a culminació de l’esdeveniment, la Generalitat de Catalunya va concedir-li la Creu de Sant Jordi en reconeixement de la seva implicació social i cultural en el transcurs dels cent anys.
La riquesa i la força de la Cumprativa radica en la seva gent; les seves seccions amb els grups folklòrics: Diables, Banyetes, Gegants, Capgrossos, Grallers, Puntaires; també disposa d’un grup de teatre infantil i juvenil, i un grup de teatre amateur.
Continua amb el ferm propòsit de millorar la vida social de les persones que en formen part, i alhora amb el seu compromís en la defensa de la llengua catalana, i de la cultura.
El projecte “La Història de la Cumprativa explicada als més joves” és una proposta que vol apropar als infants la història de l’ateneu, està narrada en format conte il·lustrat. Aquest projecte va guanyar el 2n premi de Comunicació de la Federació d’Ateneus de Catalunya, l’any 2024.
En l’actualitat gaudim d’una programació de cinema, amb el Cicle Gaudí, del Ball del Diumenge, del març Violeta, de les Festes de Maig amb el Vigralla, del Festival de poesia Cumprasia, de publicacions de llibres, de representacions teatrals, de conferències, exposicions i concerts, d’una programació infantil, de sortides a la comarca dins Territori i Natura, de gimnàstica i de cursos de formació diversa. Dins l’espai social del cafè, hi ha periòdicament competicions de botifarra i dòmino.
