Des de la fundació de l’entitat l’any 1918, tenim constància de representacions teatrals sota la direcció de Jaume Hilari. A partir del 1922 es crea un grup estable de teatre d’aficionats fins al 1939 quan l’entitat va ser clausurada.

A partir de la reobertura de l’entitat l’any 1964 es va reiniciar el grup de teatre d’aficionats amb la incorporació d’alguns joves i d’actors que ja havien format part del grup de teatre de La Cumprativa als anys trenta, en conjunt una vintena de persones. El primer director va ser Joan Puntí i la primera obra representada el dia de Sant Esteve de 1964, tot just sis mesos després de la reobertura, va ser “No és mai tard si s’arriba d’hora”, una comèdia escrita pel barceloní Jaume Vilanova. Les sessions de teatre es programaven per Pasqua o per Nadal. Amb tot un dels moments culminants d’aquesta represa teatral va ser la posada en escena, el Dilluns de Pasqua de 1966, de l’Hostal de la Glòria de Josep Maria de Segarra sota la direcció de Josep Sicart Grau. A la dècada dels 80, sota la direcció de l’arbocenc Esteve Maimò, el grup de teatre va experimentar un auge en la seva activitat, es passa d’un tipus de repertori basat en comèdies i vodevils a un teatre de text de major exigència dramàtica. Així, al llarg d’aquest període, es van portar  a escena obres com ara La sala d’estar, de Graham Greene (1985), Berenàveu a les fosques, de Josep Maria Benet i Jornet (1986), “Civilitzats, tanmateix”, de Carles Capdevila (1986). També es treballa teatre infantil i jove, destacant l’obra El vestit nou de l’emperador de Hans Christian Andersen. A partir dels 90 s’inicia una etapa on se succeeixen diferents direccions: Marina Vilardell, Maria Ferrer, Albert Soriano, Miquel Miquel i Montserrat Sánchez. El 1997 agafa el relleu de la direcció el Josep Manel Laliga Papiol que es manté fins al 2003. L’activitat es reprèn l’agost del 2008 sota la direcció de Jaume Ulled Bertran amb teatre d’autors contemporanis que aporten una mirada crítica a la realitat.

Des del 2012 el grup de teatre de La Cumprativa el dirigeix l’actriu Rosa Andreu Amorós amb una proposta de teatre de text que combina clàssics catalans, com araMaria Rosa, d’Àngel Guimerà (2013), amb textos actuals com araVenuts, d’Àngel Amazares.

El 2018, sota la direcció de Carles Casas Bolet i Marta Nogués Folch, neix un nou grup de teatre infantil, “Els de l’escenari”, i el 2022 es crea el Grup de Teatre Jove que comprèn la franja d’edat dels 12 anys fins als 18 anys. Els dos grups, infantil i jove, juntament amb el Grup de Teatre Amateur, conformen el projecte actual del teatre de La Cumprativa.

Grup de teatre amateur
Grup de teatre jove
Grup de teatre infantil