Aquesta subvenció està emmarcada en el Pla de lluita contra la sequera.

El pla inclou també inversions en la planta potabilitzadora i l’aprovació d’una ordenança municipal davant les sequeres.

L’Ajuntament de Llorenç invertirà 290.000€ en la millora de la xarxa de subministrament d’aigua, que es finançarà majoritàriament a través de les subvencions que ofereix l’Agència Catalana de l’Aigua. En concret, es desenvoluparan dos projectes: una renovació de les canonades al nucli històric de la població i la millora de la planta potabilitzadora.

La renovació de la xarxa compta amb un pressupost de 290.000 euros —amb una subvenció del 85 % a càrrec de l’ACA, mentre que la resta serà aportada per l’Ajuntament— i es desenvoluparà als carrers Nou, Francesc Macià, Pompeu Fabra, Vidal i Barraquer, Pou del Comú i Major, així com a la plaça del Castell. El termini d’execució previst per a aquesta actuació és de sis mesos. Entre els principals beneficis que s’obtindran del canvi de canonades es troba el fet que s’evitaran fuites en el servei. D’aquesta manera, es potenciarà l’estalvi d’aigua evitant-ne el malbaratament involuntari. I pel que fa a la planta potabilitzadora, l’obra —amb un pressupost de 27.000 euros— ja ha quedat finalitzada i es troba en espera de rebre la subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua. L’actuació, en aquest cas, s’ha centrat a desenvolupar les mesures necessàries per a fer que l’aigua que consumim assoleixi els seus màxims nivells de qualitat. Amb la instal·lació dels nou sistema de filtres addicionals s’han millorat considerablement els paràmetres de qualitat de l’aigua, per exemple amb una disminució rellevant de la concentració de ferro i la terbolesa. La voluntat municipal és fer possible que l’aigua de Llorenç sigui un model de gestió pública de referència al nostre territori.

Nova Ordenança Municipal per fer front a la sequera

A més, en el marc de les mesures preses per a dotar el municipi d’eines amb les quals afrontar les situacions d’escassesa d’aigua, l’Ajuntament ha aprovat l’Ordenança municipal reguladora de les mesures aplicables a l’abastament d’aigua potable i als usos de l’aigua en situació de sequera. Aquest document ha estat redactat amb l’objectiu d’aplicar mesures, exclusivament, quan ens trobem en situació de sequera declarada per l’ACA, i busca regular els usos de l’aigua al nostre municipi en aquestes situacions per tal de garantir-hi l’accés a la població. Entre altres qüestions incloses en el text, aquest estableix les limitacions que s’han d’aplicar a Llorenç quan es declari l’estat de sequera i que afecten l’ompliment de piscines; el reg de jardins, zones verdes i horts, o les fonts ornamentals, entre d’altres.

A més de recollir les limitacions, la nova ordenança municipal també estableix en quines situacions s’estaran incomplint de manera lleu, greu o molt greu, tenint en consideració la quantitat d’aigua que es malbarataria. D’aquesta manera, es fixen també sancions que podrien arribar fins als 750 euros en cas d’infracció lleu i que anirien dels 751 als 1.500 euros per a les infraccions greus i dels 1.501 fins als 3.000 euros quan es tractés de situacions molt greus. Podeu consultar el text complet de l’ordenança a través del web municipal (www.llorenc.cat).