mat2021
 
L'AJUNTAMENT FA UNA CRIDA A PRESENTAR AL·LEGACIONS CONTRA AQUEST PROJECTE I FACILITA EL TRÀMIT PER PRESENTAR-LES A LES OFICINES DEL SERVEI D'ATENCIÓ CATALÀ
Llorenç del Penedès, 6 de setembre de 2021
 
L’alcalde de Llorenç del Penedès, Jordi Marlès, expressa novament l’oposició de Llorenç del Penedès al projecte de la MAT i reclama un model energètic de país que tingui en compte el territori. Per això, demana la derogació de la MAT (Molt Alta Tensió) del clúster “Begues” per l’impacte negatiu que tindria aquesta infraestructura privada a tot el Penedès -i a Llorenç en particular- afectant, principalment, l'activitat agrícola i d’afectació visual en l'entorn enoturístic on s'hi desenvoluparia.
 
L’Ajuntament de Llorenç, totalment alineat amb els ajuntaments de La Bisbal del Penedès, Masllorenç i Sant Jaume dels Domenys, anima tothom a presentar al.legacions contra aquest projecte i per això facilita la presentació d’instàncies a les oficines del Servei d'Atenció al Ciutadà de la corporació municipal.
 
Des de l’Ajuntament llorencenc es reclama que el Baix Penedès deixi de ser l'eixida de Barcelona i també de Tarragona. En paraules de Jordi Marlès, "la ubicació estratègica que tenim entre les dues corones metropolitanes hauria de ser un valor estratègic, però ens perjudica greument, amb grans infraestructures que tallen i disgreguen el territori sense rebre res a canvi".
 
Cal un model energètic de país que tingui en compte la veu del territori
 
Cal que totes les administracions es posin a treballar des d'ara mateix, a fi efecte de buscar un model energètic que no penalitzi uns territoris en benefici d'altres. Des del Govern no es tenen en compte. Prova d’això, va ser el RD 16/2019, gràcies al qual es varen presentar més de 500 projectes a tot Catalunya per dur a terme energia verda mitjançant parcs fotovoltaics i molins de vent. Al final, només se'n varen aprovar 2, pel rebuig que varen trobar a tot el país. Pel Baix Penedès hi passen 3 autopistes, el corredor mediterrani, línies de rodalies per la costa i l’interior, línies d'alta tensió, gasoductes... però seguim tenint el peatge més car per anar a Barcelona i la zonificació de Rodalies ens penalitza. Sempre quedem entremig de les dues àrees metropolitanes més grans de Catalunya -Barcelona i Tarragona- però no rebem el mateix tracte quan es distribueixen les inversions dels pressupostos del Govern de la Generalitat.
 
Des de l’Ajuntament es demana un projecte energètic de futur que contempli les necessitats d’energia de cada territori sense penalitzar ningú i buscar solucions per afrontar el problema energètic un cop finalitzi la vida útil de les centrals nuclears previst pel 2030. “Es troba a faltar una estratègia comuna a nivell de país per encarar el futur tenint en compte la veu del territori, però ningú no ens ha preguntat res i ens trobem amb un projecte faraònic que ens han presentat durant l’agost”.
 
A nivell de Consell Comarcal, la desesperació d’anar improvitzant és exasperant. El Govern de la Generalitat hauria de liderar l’estratègia conjunta, però el que comprevem una vegada i una altra, és que el Baix Penedès no existeix per a la Generalitat. No tenim recursos i, en els darrers pressupostos, vam ser la comarca amb menys inversió, tot i coneixent la nostra realitat.
 
Aquest maltractament sistemàtic per part de totes les administracions que rep la comarca, ha comportat la creació d’una conscienciació comarcal que va més enllà de colors polítics.
 
Aquesta és l’única notícia positiva d’un territori que ja està fart de veure com tanquen indústries, que és capdavantera en xifres d’atur, però la darrera en inversions i no hi ha cap proposta ni se l’espera.