portada3oct

 

Aquest dissabte 14 d’abril de 2018, a 2/4 de vuit del vespre a la Cumprativa de Llorenç del Penedès, es farà la presentació del llibre “3 octubre 155 raons per a una República”, de Ramon Sicart i amb textos d’Agustí Alcoberro. L’acte es farà a La Cumprativa de Llorenç del Penedès i serà presentat per la Marta Coll, historiadora. Comptarà amb la presència de Ramon Sicart, artista llorencenc autor de les fotografies que il.lustren el llibre. Durant l’acte es projectarà un audiovisual.

 

llibre

L’OBRA

El llibre 3 Octubre – 155 reaccions per a una República és un document fotogràfic realitzat per Ramon Sicart dels cartells exhibits en les manifestacions massives a la vaga general i l’aturada de país, tant del matí com de la tarda, del dia 3 d’octubre de 2017,a Barcelona, en protesta per les actuacions policials que pretenien impedir el referèndum d’autodeterminació convocat pel govern de Catalunya l’1 d’octubre. El text d’Agustí Alcoberro posa en context tant el moment social com el contingut dels cartells.

En paraules d’Agustí Alcoberro:

“I què expressava la gent? Els cartells reproduïts en les fotografies d’aquest llibre ho exposen prou bé. Cal advertir, ja d’entrada, que en general no es tracta de pancartes impreses per grups organitzats, com ara sindicats o partits, amb consignes prèviament establertes. Ben a la inversa, són peces individuals, fetes de manera espontània amb materials rigorosament efímers, com el cartró de capses o els rotuladors. La majoria dels seus autors, que són també els qui les exhibeixen amb orgull, són joves estudiants d’universitat o d’ensenyament secundari. Les llengües es barregen, com al carrer: català i castellà, i també algunes mostres d’anglès més o menys acadèmic, amb la intenció d’internacionalitzar la causa catalana. I els textos opten sovint per la ironia o la mordacitat, en una nova expressió d’allò que s’ha anomenat “la revolució dels somriures”.”

ELS AUTORS

Ramon Sicart i Batet, Llorenç del Penedès, 1959.

Fundador i director de la Galeria Sicart de Vilafranca del Penedès (Barcelona) des del maig del 2.000. Ha realitzat més de 150 exposicions i participat en 60 fires entre nacionals i internacionals. Durant aquests anys ha comissariat els cicles d'exposicions De col·lecció, -30 i Vilafranca Contemporània. Amb el títol Artistes? Galeries? Públic? Mercat? Art? Va dedicar la temporada expositiva 2011-12 a la reflexió sobre el perquè d'una galeria d'art i la seva relació amb els diferents agents implicats. El 2013 va dirigir, conjuntament amb Núria Miret, la convocatòria Matèria Primera enfocada a noves propostes expositives. Aquest mateix any va dirigir la taula de l'àmbit de les Arts Visuals del Llibre Blanc de la Cultura al Penedès. Ha coordinat les dues primeres edicions de les Jornades sobre art i galerisme del GGAC (2013-2014) celebrades a Barcelona. Ha presidit les edicions 2014 i 2015 dels Premis GAC dels quals en va fer la presentació al Talking Galleries 2014. Membre de la Junta del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya (2012-2014). Membre de la PAAC. Co-fundador de la fira Drawing Room. Director de Sic\Art Edicions.

L'any 2008 se li va concedir el Premi GGAC a la Galeria per la seva projecció internacional.

Ha publicat el llibre de poesia El so de l’innocència (1985) i els de fotografia Natures mortes (2003) i 3 octubre – 155 reaccions per una República (2018)

Membre del Consell assessor territorial de Barcelona durant els mandats dels Consellers Santi Vila i Lluis Puig des de novembre 2016 fins l’entrada en vigor de l’art. 155.

Agustí Alcoberro i Pericay, Pals (Baix Empordà), 1958

Doctor en Història i professor d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona. Entre les seves línies de recerca destaquen: l'Humanisme i el Renaixement a la Corona d'Aragó, la cacera de bruixes i la Guerra de Successió i el seu exili. Ha dirigit i participat en nombrosos projectes editorials, educatius, museogràfics, periodístics i de televisió i ràdio sobre Història de Catalunya. Ha publicat diverses novel·les, i ha obtingut els premis Sant Jordi i Lola Anglada. Va ser director del Museu d'Història de Catalunya entre els anys 2008 i 2014. Recentment, ha estat vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (2017-2018).

 

“Haurem d’explicar a les nostres nétes que vam lluitar pel mateix que les nostres àvies” (Text d’una de les pancartes)

.